Nyhetsbrev från Burlövs kommun.

Nyhetsbrev
juli 2021

Varmt välkommen till det digitala nyhetsbrevet för anhöriga, juli 2021! Innehållet berör främst dig som har en person i din närhet, yngre eller äldre, som på grund av psykisk, fysisk funktionsvariation eller långvarig sjukdom är i behov av ditt stöd. Här får du ta del av blandade nyheter, tips och information som såväl riktar sig till anhöriga i hela Sverige så som lokalt här i Burlövs kommun.

Det är kostnadfritt att delta och du som anhörig är välkommen oavsett vilken kommun du bor i! Övningarna sker digitalt via zoom. Läs mer på www.eslov.se

Tid för paus

Prova mindfulness digitalt

Camilla Marcusson, samordnare stöd till anhöriga från Eslövs kommun bjuder under sommaren in till digitala övningar för avslappning och närvaro. Övningen heter kroppsscanning och det innebär att man går igenom och fokuserar på olika delar av kroppen. Inga förkunskaper krävs.

Tider:
Onsdag 7/7 kl. 11-11.45
Onsdag 20/7 kl. 11-11.45
Onsdag 28/7 kl. 11-11.45

Anmälan/frågor? Skicka mejl till camilla.marcusson@eslov.se. Märk mejlet med "mindfulness" och ange vilken eller vilka tider du är intresserad av att medverka på. 

Checklista

För dig som står nära någon som nyligen fått en demensdiagnos

För den som just fått en demensdiagnos hopar sig frågorna. Vad ska man göra nu? I Örebro har man tagit fram en checklista som ett stöd till personer med demenssjukdom och deras anhöriga.

Checklistan tar upp saker som kan vara viktiga att tänka på när den ena partnern har fått en demensdiagnos. Det kan handla om vart man kan vända sig för att få omsorg och färdtjänst samt tips på bra hjälpmedel som fungerar som ett stöd för minnet. Andra frågor rör ekonomi, fullmakter och hur ID-begrägeri kan försvåras.
 
– Vi har försökt göra checklistan enkel och allmängiltig så att den kan fungera oavsett var i landet man bor, inte bara i Örebro, säger Sven Larsson, pensionerad psykiatriker och en av initativtagarna till checklistan. Läs hela artikeln på www.demenscentrum.se

SPES är en ideell organisation som är till för alla som mist någon i sin närhet genom självmord. Alla som är verksamma har själva mist någon i suicid. Via hemsidan hittar du fakta om  till exempel självmord eller sorgeprocesser och kan läsa berättelser från andra. Du kan också medverka på olika aktiviteter eller stödgrupper som annordnas. 

SPES telefonjour:
Ring 020 -18 18 00 alla dagar klockan 19.00 – 22.00.

Läs gärna mer genom att besöka hemsidan www.spes.se/skane

Aldrig ensam

Har du mist någon i din närhet i självmord? 

Att överleva förlusten av en närstående genom självmord är en lång och svår resa. I föreningen spes (Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd) finns fler som går eller har gått igenom samma sak.

Under sommaren ordnar spes både digitala och fysiska träffar och andra aktiviteter på olika orter i Skåne. Alla i Skåne oavsett bostadsort är välkommna.  I juli månad annordnas två fysiska träffar där du blir bjuden på lunch. Det är inte ett krav på att vara medlem för att delta.

Datum: Söndag 4/7 kl. 11:30
Plats: Botaniska Trädgården i Lund. 
Anmälan (sms) senast 2/7 till Jörgen 0702 – 284849 eller Cecilia 0730 – 403368.

Datum: Söndag 11/7 kl.13:00 – 15:00
Plats: Tivoliparken i Kristianstad  
Anmälan (sms) senast 5/7 till Marianne 0768 – 809143, eller marianne.e.nilsson@telia.com

Vad är en SIP?

Attention play har gjort en kort och översiktlig film med information kring vad en SIP är och varför den kan behövas.

En Samordnad Individuell Plan, SIP, kan upprättas när en person är i behov av insatser från både hälso- och sjukvården och socialtjänsten. I planen ska det skrivas ner vilka instaser som ska göras och av vem. Det görs även en plan för uppföljning.

Läs mer om rikförbundet Attention på www.attention.se 

Parkinsonguiden

Även för den som är anhörig kan beskedet om Parkinsons sjukdom kännas tungt och svårt. 

Det är ofta många frågor som dyker upp. Hur blir livet nu? Kommer min vän eller kära att gå bort i förtid? Kan vi bo kvar? Hur ser behandlingen mot sjukdomen ut?

Parkinsonguiden är utgiven genom parkingssonförbundet. Här hittar du information, tips och vilken hjälp ni kan få. 

Besök gärna hemsidan på www.parkinsonförbundet.se

Exempel på avsnitt:
Avsnitt 45: Alzheimer mitt i livet
Avsnitt 41: Kommunikation
Avsnitt 40: Eva berättar
Avsnitt 15: Anhörigtema- om att kunna ta emot stöd
 
 

Månadens poddtips

"Demenspodden"

Har du någon i din närhet som har  minnessvikt eller blivit diagnostiserad med en demensdiagnos? På demenspodden kan du lyssna till andras berättelser samt få ta del av tips och strategier som kan underlätta i vardagen. 

Demenspodden är Svenskt Demenscentrums radio på nätet. 
Du hittar podden på www.demenscentrum.se på youtube eller där poddar finns.

Burlövs bibliotek tipsar!

På Biblioteken i Burlöv finns lättlästa böcker (LL). Det är böcker med text som till exempel kan passa personer med lässvårigheter. Här presenteras två lättlästa och varma boktips inför sommaren

Eli Åhman Owetz  
Sköna Maj  
Maj går till frisören. Inget konstigt med det. Hon går dit med jämna mellanrum. Men just den här vackra majdagen tänker hon att hon ska promenera hem med sin rullator. Det blir upptakten till ett vardagsäventyr med många fina möten i den här rörande romanen. En lättläst, rolig och nostalgisk bok om kärlek på ålderns höst. 

Johan Werkmäster  
Det får duga med en katt 
Sonja lever ensam efter att hennes man har dött. Hon har fått en katt av sin dotter för att hålla henne sällskap. En katt hon inte riktigt upskattar. En dag försvinner katten och Sonja inser att hon saknar den. I sitt letande efter katten stöter hon på den pratsamme Sture. En lättläst, varm och humoristisk bok om ensamhet och vänskap.    

Vill du ha tips på böcker som handlar om något särskilt tema är du alltid välkommen att höra av dig till biblioteken i Burlöv!
bibliotek.arlov@burlov.se eller bibliotek.akarp@burlov.se.

Här hittar du information om några viktiga och kostnadsfria stödnummer som du eller någon i din närhet kan ringa till. Vill du läsa mer om någon av jourerna? Klicka på rubrikerna för att komma direkt till deras hemsidor.

Anhöriglinjen
Råd och stöd till anhöriga
Telefon: 0200-239 500
Mån-tis, tors-fre 10–15
Ons och sön 18–21

Kyrkans SOS
Telefon 0771-800 650
Öppet vardagar 13-21, helgdagar 16-21

Stödlinje spelmissbruk 
Telefon 020-819 100 
Vardagar 09-21
Chatt: mån och tors 09-20:45, tis, ons och fre 09-16:45 
 

Kvinnofridslinjen
Utsatt för hot och våld?
Telefon: 020- 50 50 50
Öppet dygnet runt 

Äldrelinjen
Är du över 65 och vill prata med någon?
Telefon: 020- 22 22 33 
Vardagar 08-19, helger 10-16

Alkohollinjen
Har du funderingar kring alkoholvanor?
Telefon: 020- 84 44 48 
mån-tors 11-19, fre 11-16 

Självmordslinjen
Telefon: 90101 
Öppet dygnet runt 

Bris vuxentelefon
Vid oro för ett barn
Telefon: 0771- 50 50 50
Vardagar 09-12 
Telefon arabiska 0774-48 09 00 (tisdag-torsdag kl 9-12)

Stödlista i kristider 
Här finns information och fler stödnummer anpassade för olika åldersgrupper och behov. 
www.uppdragpsykiskhalsa.se 

Kanske har du som läsare förslag på innehåll till nyhetsbrevet eller önskar lämna synpunkter på hur nyhetsbrevet kan bli bättre? Kanske kan du som anhörig tänka dig att bli intervjuad till nyhetsbrevet? Som anhörig kan du vara anonym om du önskar.

Välkommen att kontakta anhörigsamordnare Isabel Munther på mejl isabel.munther@burlov.se.

Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller funderingar.
Telefon: 040 625 60 00      
E-post: burlovs.kommun@burlov.se
Adress: Burlövs kommun, 232 34 Arlöv